Sinema Sohbeti

24 Nisan 2011 Pazar

Gözde Çift Filmi

Gözde Çift
America's Sweethearts


Hep aksiyon filmleri hakkında yazacak değiliz bu kez bir romantik komedi türündeki film hakkında incelememizi paylaşıyoruz. Hem oyunculuğu hem de senaristliğiyle sinemanın önde gelen komedyenlerinden biri olan Billy Crystal'ın filmlerinde her zaman için farklı bir tat, ayrı bir mizah lezzeti vardır. Örneğin "Forget Paris - Ah Paris"te filmin kahramanı kariyerinin sonundaki bir basketbol hakemiydi; sadece bu bile başlı başına sıradışı bir seçimdi ve tüm filmlerinde rastlanan zekaya dayalı espriler ve olaylar zinciri tüm filme başarıyla yayılmıştı. Bunları göz önüne alınca Billy Crystal'ın senarist ve yapımcı olarak da imza attığı "Gözde Çift"ten en azından bol kahkaha beklemek kaçınılmaz oluyor. Fakat ne yazık ki beklentilerimizin aksine Billy Crystal gibi çok güvendiğiniz ve saygı duyduğunuz bir komedyen bile son dönemde Hollywood'da artış gösteren ama kalite içermeyen komedi filmleri kervanına bir ek yapmaktan öteye gidemiyor.


"Gözde Çift", yıllarca oynadıkları filmler gişe rekorları kıran ve özel yaşamlarında da Amerika'nın en sevilen çifti olan Eddie (John Cusack) ve Gwen'in (Cathrine Zeta-Johnes) ayrılıkları sonucunda yaşananlar ve yönetmenin elinde rehin olan son filmlerinin basın gösterimi sırasında olanlar etrafında geçiyor. Eski çiftin yeni filmlerinin basın gösterimi yapılacaktır ve acil olarak bir araya gelmeleri gerekmektedir. Daha da vahimi ortada film yoktur! Billy Crystal, şirketin basın danışmanı olarak hem her şeyin yolunda gitmesini sağlamak hem de çifti en azından kameralar önünde mutlu göstermek durumundadır. Tabii ki Gwen'in kız kardeşi Kiki'nin de (Julia Roberts) katkılarıyla...


Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki senaristler Billy Crystal ve "Anlat Bakalım" dan tanıdığımız Peter Tolan, Hollywood'u oluşturan neredeyse tüm etmenleri; stüdyo yöneticileri, basını, şirketlerin basın danışmanlarını, starları, yönetmenleri, bağımsızları (devrimci yönetmen Hal karakteriyle) hikayenin içine alarak toptan bir ti'ye alma filmi kotarmışlar, dertleri Hollywood'un iç yüzünü göstermek de değil. Bunu sadece kılıf olarak kullanıyorlar, zaten filmin gösterdikleri artık en sıradan bir sinema izleyicinin bile bildiği, bir çok filmde de işlenen gösteri dünyasının perde arkasına bir ek yapmıyor. Ama filmin handikabı ve beklentileri karşılamamasının en büyük nedeni ise bir komedi filmi olmasına rağmen yeterince komik olmaması. "Yeterince" sözcüğü çok sübjektif bir bakış açısını yansıtsa da, yukarda da belirttiğim gibi Billy Crystal kendinden beklenmedik ölçüde, ortalamanın bile altında kalan esprilerle hikayeyi götürüyor. Bir korku filminin başarısı nasıl seyircileri korkutmasındaki başarısına bağlıysa, bir komedi filminden de seyirciyi güldürmesi beklenir ve bu gerçekleşmeyince de "Gözde Çift"te olduğu gibi bir hayal kırıklığı yaşanır.


Film, Amerika'nın gözde çifti olan starların kamera arkasındaki yüzlerini, çocukluklarını, kaprislerini, egolarını vb. göstererek bir çok Hollywood yıldızına da selam çakıyor. Eddie'yi filmin başında ayrılık dolayısıyla yıkılmış bir halde Doğu felsefesinin egemen olduğu bir rehabilitasyon merkezinde ve buradaki garipliklerle göstererek, son dönemde Hollywood'da moda olan Doğu felsefesiyle ilgilenen starlarla da şöyle kalın kalın dalga geçiliyor. Basın gösterimi sırasında ayarlanan dolaplar, tezgahlanan sahneler, starların özel hayatlarının nasıl kullanıldığına ilişkin detaylar bizzat Billy Crystal'ın canlandırdığı Lee karakteri rehberliğinde teker teker ortaya dökülüyor. İşin ironik kısmı, "Gözde Çift"in başrol oyuncularının da, belki John Cusack dışında, bizzat starlardan oluşması; bir nevi her şey iç içe geçmiş sendromu... Sadece perde arkasını göstermek dışında hikayede bir de Eddie'nin gerçekte Kiki'ye aşık olduğunu fark etmesi ve bu ikiliyle Gwen arasında yaşananlar gerçekten de Hollywood'un artık klasik olmuş klişe hikayeleriyle de dalga geçer nitelikte. Senaryonun yapmak istediği de, seyircinin bunun film olduğunu unutmaması ve film içinde film mantığıyla hem Hollywood'un görünmeyen yüzüyle hem klişe hikayeleriyle oynayıp bunları kullanarak seyirciyi güldürmek. Fikir olarak güzel olsa da işleyiş biçimde başarılı olmadığı çok açık.


Filmin en komik ve gerçekten kayda değer belki de tek bölümüyse finalde yapılan basın gösterimi bölümü. Christopher Walken tarafından keyifle yorumlanan devrimci yönetmen Hal tipinin sete yerleştirdiği gizli kameralara yansıyanlar ve bu arada basın gösteriminde yaşananları izlemek gerçekten keyifli, hatta Billy Crystal'ın imzasını tam anlamıyla hissettiğimiz tek yer de bu olsa gerek. Sonuç olarak, zorlama ve vasatın altında esprilerle ilerleyen, hedeflediği oranda ve kalitede de show dünyasıyla dalgasını geçeme-yen bir film "Gözde Çift". Akıllarda bu filmden geriye, sanırsam sadece vahşi köpek ve Lee arasındaki 'duygusal yakınlaşmanın' kalabileceğini söylersek, varın gerisini siz düşünün artık...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Aksiyon Filmleri