Sinema Sohbeti

21 Eylül 2011 Çarşamba

Sammy Going South 1963

Yönetmen: Alexander Mackendrick
Senaryo: Denis Canan, WH Canavvay (Hikaye).
Oyuncular: Edward G Robinson (Cocky Wainwright), Fergus McClelland (Sammy)

Filmin Konusu: Sammy (McClelland), Mısır'da bir hava baskını sırasında kimsesiz kalmış bir çocuktur ve bir ailenin yanına evlatlık verilir. Mutsuzdur, Güney Afrika'da yaşayan bir teyzesi olduğunu öğrenir ve yanında yönünü bulmak için sadece oyuncak bir pusula olduğu halde yola koyulur. Uzun yolculuk tehlikeli, karşılaştığı insanlar tekinsizdir: onu kaçırmak isteyen bir Suriyeli, Amerikalı zengin bir turist ve Cocky Wainwright (Robinson) adlı yaşlı bir elmas kaçakçısı. Cocky Wainwright yakalanana kadar çocuğa akıl hocalığı eder.

Filmin bir kısmı, özellikle Suriyeli ile çocuk arasında geçen eğlenceli bölüm, filmin ilk sinema gösteriminde önce kesilmişti. Ekipten iki kişinin yılan ısırığıyla ölmesi ve Edward G. Robinson'un kalp krizi geçirmesi gibi sorunlarla da boğuşan film yine de coşkulu bir takdir kazandı.

Birkaç yıl önce Channel 4'de gösterilmişti ama hala DVD ya da VHS olarak mevcut değil.
Alexander Mackendrick: Bir balıkçı kasabasıyla ilgili The Magpie adında küçük bir film çıkarıp, sadece birkaç yıl sonra güçlü dram filmi Sweet Smell of Success'de Burt Lancaster ve Tony Curtis'i yöneten bir yönetmen. Ne gariptir ki Sweet Smell ofSuccess ilk gösteriminde bir gişe ve eleştiri felaketi yaşamış olsa da, dedikoducu köşe yazarları üzerine bir hikayeyi anlatan film o zamandan beri Mackendrick'in yönettiği en iyi film olarak bilinir. Ealing komedilerini yazıp yöneterek sine-maya giren Mackendrick'in ilk filmi Whisky Galore'dir. Daha sonra The Man in the White Suit filminde Alec Guinness'i yönetti. Bazı filmleri pek iyi olmasa da hoş bir film olan Sammy Going South, genç oyuncusu Fergus McClelland ve Macken-drick'in çocukları yönetmedeki hüneri sayesinde bir istisnadır. Daha önce de Mandy filminde bir sağır dilsizi oynayan genç oyuncu Mandy Miller'i yönetmişti. Çocuklarla çahşmamaktan söz eden eski sinema deyişini silen Mackendrick şunu savunuyordu: 'Çocuklar genellikle yetişkinlerden daha iyi oyunculardır, çünkü bir duruma inanmak için çok geniş bir kapasiteleri vardır.'

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Aksiyon Filmleri