Sinema Sohbeti

28 Şubat 2011 Pazartesi

We Were Soldiers

I wonder what went through Custer's mind when he realized he led his men to a slaughter"


Amerika'nin "savas" psikozu, Hollywood filmleri ile devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili bir yazı okumuştuk Savaş Filmleri İçerisinde Geçen Aşk Filmleri isimli sayfada. Black Hawk Down'dan sonra, daha kanli ve daha bir bilgisayar oyununa benzeyen When we were soldiers bu trend'in yeni takipcisi.


Bu film, her ne kadar Hollywood gercekler konusunda "ekonomik" davransa da, "gercek bir hikaye" uzerine kurulmus. Neymis, Lieut. Gen. Harold G. Moore, Vietnam'daki savas anilarini yazmismis...Yanliz yazidigi hikayenin bir ilgincligi "Biz cok iyiydik, onlar bocek gibiydi, ezdik hepsini" mentalitesinden cok, "onlar da askerdi, biz de askerdik, gorevimizin geregi neyse onu yapmaya gelmistik" bakis acisinin hakim olmasi...Mel Gibson filmde tahmin edeceginiz generali oynuyor. Yil 1965. Daha Vietnam, Amerika'nin arkasinda patlamamis, ilk sicak catismalar yasaniyor. Bizim general'de 450 askerini 2000 Vietnam askerine karsi -kelime anlami ile- sungu silah meydan muharebesine sokuyor.


Savas sahneleri cok inandirici ve basarili. Amerika'lilar hasere oldurur gibi Vietnam'li olduruyor, napalm'liyor, o da yetmiyor, kendi askerlerini de napalm'liyorlar...Her ne kadar aralarda "duygu" sahneleri serpistirilmis olsa da, esasen bu film tamamen 2 saat boyunca TEK BIR meydan muharebesini anlatiyor. O yuzden ne kisilerin, ne de ortamin degismesini beklemeyin.


Bu filmden kimler zevk alir? Vietnam gazileri alabilir. Ya da Amerika'li ve Vietnam'lilarin yaratici sekillerde olmesini seyretmekten zevk alacak insanlar...Benim cok uzun suredir gittigim en kotu filmdi, oldurecek cok bos vaktiniz yoksa bu filme gitmeyin.

2 yorum:

  1. bu filmi izleyinceye kadar hiçbir savaş filmini askerlerin hallerine ağlayıp izlememiştim bu ne yaaa vietnamlılara bomba yağdırdıkları halde adamlar hep vietnamlıların katliam yaptıklarından bahsediyo yani bir ülke gidip başka ülkeye girip bombalıcak ülkesini savunanlar katliam yapmış olacak dünyanın diğer ucundan gelen yabancılar gariban asker olacak ne biçim şey... bide filmde amerikan askerleri sürekli vatanları için öldüklerini söyler dururlar oysa vatanları bilmem kaç bin kilometre ötede elin oğlunu tüfeng ile vuruyolar hemde ölünce (bok yoluna gidince) vatanım için öldüm diyolar heralde amerikan askerlerini çok fazla gazlıyorlar göndermeden önce... bide askerler sürekli yaralı askerler arkadaşlarını taşırken ölüyo bu romantik ve duygusal sahne beni bitiriyo işte nedir lan .. ölüm durumuna gelen her amerikan askeride karısı ve kızlarına onları sevdiklerinin söylenmesi talebinde bulunuyo. uyuz oluyom. bişey varki filmde konu etmeyi atlamışlar american petrol şirketleri savaşın sonlarında vietnamda petrol aramaya başlamıştı... birde amerikan askerlerine acındırma çabası kara şahin düştü de vardı onada uyuz oldum filmin finali oskarlık bir drama niteliğinde acınası duygusal görüntülerle bezenmişti durun şimdi o filmede yorum yazcam..

    YanıtlaSil
  2. valla görüşünüze katılmamak mümkün değil adamlar hem dövüyorlar hemde mağduru oynuyorlar yakında ırak savaşınıda izlediğimizde ıraklıları nasıl barbar göstereceklerini merak ediyorum ıraklılara değilde amerikalılara ağlayasımız gelecek diye düşünüyorum bizdede öyle olmadımı adamlar bizimkilere bir belgesel çektirdiler sanki gelenler bizim ülkemizi istilaya gelmiyormuş gibi düşünceye sevketmiyorlar,mıydı neredeyse onlara ağlayacaktık zavallılar diye

    YanıtlaSil

Aksiyon Filmleri