Sinema Sohbeti

15 Aralık 2010 Çarşamba

Man In Black 2 - Siyah Giyen Adamlar

Men In Black, belli etmeden gizliden gizliye büyük başarı kazanan bir film olmanın yanısıra, modada ağırbasan temalar haline gelen farklı tarzdaki öğeleri ortaya çıkararak, tüm dünyada pop kültürü ikonları arasına girdi.

Ajanlar Jay (Will Smith) ve Kay (Tommy Lee Jones), MIB'nin evrendeki tehlikelerden dünyayı koruma biçiminde belirlenen görevinde, şimdiye dek karşılaşılan en zorlu meydan okumaya, uğursuzlara ve kötülük saçanlara karşı tekrar bir araya geliyor.
Ekibin galaksiler arası bir felaketin önüne geçtikleri dört yıl öncesinden bu yana, Kay sivil yaşamın konforuna geri dönerken, Jay eski ortağının görevlerini de üstlenerek dünya üzerindeki tüm uzaylı faaliyetlerini kontrol eden gayriresmi devlet kurumunun en başarılı elemanı olarak çalışmayı sürdürür.
Uzaylılar arasındaki sıradan bir vaka gibi görünen suçlardan birini araştırırken Jay, işin başında seksi bir iç çamaşırı mankeni olarak kılık değiştirmiş kötü bir Kylothian yaratığı olan Serleena'nın (Lara Flynn Boyle) ve onun iki başlı, yarım akıllı yardakçısı Scrad/Charlie (Johnny Knoxville)'nin olduğu şeytani bir komployu açığa çıkarır. Serleena'nın gezegenimizdeki görevinin sırlarını bilen tek bir kişi vardır: Büyük devlet kurumlarından olan ABD Posta Hizmetleri'nde görevli memur, eski MIB ajanı Kay.

İlk Men In Black'in sonunda, izleyicilerin hatırlayacağı gibi, Ajan Kay tüm hafızanın silindiği bir sürece tabi tutularak nöralize edilmiş ve MIB'den emekli olmuştu. Bununla birlikte, Kay ve Jay'in tekrar biraraya gelmesi devam filmiyle ilgili tüm görüşlerde her zaman en önemli öğe olmuştur.
Gizli uzaylı izleme kurumunun varlığı Ajan Jay için çok fazla anlam ifade etse de, Ajan Kay ile ekranda karşılaştığımızda onu bu kurumun varlığından ya da amacından habersiz, başka bir dünyada, neredeyse cennet gibi bir dünyada buluyoruz. Belki de tam "cennet gibi" olmayan bir dünyada.
Kay, bilinçaltında görev yaptığı günleri elbette özlemektedir ve bunu bilen MIB başkanı Zed işleri yoluna koymak için Jay'i gönderir.
Bulmacadaki kayıp parça hafızasını kaybetmiş olan Ajan Kay'in aklındadır. Olaydaki çözümü daha da karmaşık hale getiren ise Jay'de eksik olan birşeydir.

Gerçek yaşamdaki benzerlini polislerde gördüğümüz ortaklık kavramı, MIB ajanlarının yaşamlarındaki eksik öğelerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Size eşlik eden tek dostunuzun ortağınız olduğu yalnız bir iş olan ajanlık, sizinle birlikte çalışan insanları nöralize ettiğiniz sürece daha da yalnız bir iş haline geliyor. Ancak, eski ortağıyla tekrar biraraya geleceğini öğrenmeden önce Jay usule uygun protokolü bozarak başka birinin - bir sivilin - yaşamında özel biri olmasına izin vermiştir.
Kurallara uygunsuz davranışlarını farkettiği ya da başka nedenlere dayandırdığı için daha önceki birçok ortağını nöralize ettikten sonra, Ajan Jay gardını düşürür ve savunmasız bir anında uzaylı gören bir tanığın hafızasını silmeye isteksiz olduğunu görür.

Jay'in mümkünse tanımak istemeyeceği ve bunun tersine Kay'in çok iyi tanıdığı kişi, sinir köküne benzeyen yaratık, Serleena'dır. Bununla birlikte, Serleena uzun zamandır bir sinir kökü (neye benziyorsa) gibi görünmemektedir. Lara Flynn Boyle için böyle büyük bir filmde kötü uzaylı karakter olarak başrol oynamak büyük bir kariyer fırsatının yanısıra, iyi zaman geçirmek ve karşılığında para kazanmak için de iyi bir yol olur.
Filmin yönetmeni Sonnenfeld ise devam filmi çekmenin en heyecanlı yanlarından birinin oyuncuların filmdeki karakterlerinin kimler olduğunu bilmeleri olduğunu söylüyor.

Yaratıklar
MIB çalışanları Jay, Kay ve Zed'in dönüşüne ek olarak, Men In Black II'de yönetmenin en favori uzaylıları da geri dönüyorlar.

Sonnenfeld'e göre, "Devam filmlerinin en büyük zorluklarından biri ilk filmde izleyicilerin hangi karakterleri sevdiklerini bularak ikinci filmde onları geri getirmektir." "Tommy ve Will'in yanısıra, rehin mağazası sahibi uzaylı Jeebs'i de geri getirdik. Ayrıca, ilk filmde de aynı rolü oynayan buldog köpeği Frank'i de (ilk filmde de bu rolü oynayan buldog "Mushu" oynuyor) izleyicilerin karşısına çıkardık.
İlk filmde küçük birer rolleri bulunan Solucan Adamların bu filmde rolleri oldukça genişletildi. Bu adamları çok sevmiştim çünkü politik olarak oldukça ters adamlardı; sigara içiyorlardı, mesai sırasında uzun süreli aralar veriyorlardı ve iğrençtiler. Bu yüzden geri döndüler." Solucan Adamlar ilk MIB'de sonradan akla gelen bir düşüncenin ürünü gibiydiler. Tabii daha önceden düşünülmüştüler ancak kimse onlarla ne yapılacağını bilmiyordu.

Eski favoriler MIB II'de kendilerine daha belirgin yerler bulmuş olsalar da, bunun yanında bazı yeni yaratıklar da başrollerde yer buldular. Serleena'nın Johnny Knoxville tarafından canlandırılan Siyam ikizi yardımcısı iki başlı Charlie/Scrad bunlardan en önemlisi. Bu karakter aynı zamanda ekrana getirilen en alışılmamış portrelerden biri. Charlie korkunç, kaba bir adamken, Scrad bir bakıma masum bir karakter. Sonnenfeld, Johnny Knoxville'in hangi kafayı oynarsa oynasın, birlikte çalışmak için harika bir seçim olduğunu düşünüyor.
Yapımcılar MIB II'de yeralan uzaylı yaratık koleksiyonları için Baker'a danıştılar. Solucan Adamlara ek olarak, Baker'ın canlandırma yaratıkları arasında şunlar sayılabilir: Gözleme Jack, Çatlak Adam, Kalamar Adam, Tek Gözlü Adam ve Robot Kalamar.
Oyuncu Tony Shalhoub'dan Jeebs'i ve John Alexander'dan sabıkalı ozon hırsızı Jarra'yı yaratmanın yanısıra, Baker'ın makyaj tasarımları - Kostüm tasarımcısı Mary E. Vogt'un gardrobuyla birlikte- çeşitli şekilllerde erkek (ve kadın) canavarlar ortaya çıkarttı: Kozalak Göz (Kevin Grevioux), Asma Dalı (Derek Mears), Kuş Adamlar (Jeremy Howard, Mary Stein), Göz Adam (William E. Jackson), Köpek Poposu (Sonny Tipton), Mısır Surat (Michael Garvey) ve Joey (Doug Jones).

Filmde Kullanılan Harika Eşyalar
 Men In Black kültünün güçlü ve sürekli kültürel etkisini açıklarken, Parkes "Harika, büyük silahların, siyah giysilerin ve koyu renk gözlüklerin gücünü hafife almayın" diyor. "Bunlar bir dizi Amerikan mitiyle ilişkilidir. Hızlı silah çeken silahşörlerle, G-Men'lerle de ilişkilidir; hatta biraz James Bond'u da içerir.
Bu ekipmanlar ve sokaktaki polislerin siyah üniformaları filmlere giden bizlerin gerçekten ilişki kurdukları şeyler. Siyah Giyen Adamlar kahramanlardan beklemeye alıştığımız herşeyden biraz daha fazlası demek."
MIB'de silah sistemlerinin "belirgin" olduğu kadar belirgin başka hiçbir yer yoktur. Men In Black II'de silahlar kısmen çok gizli kurumun yeni en büyük ajanından esinlenmiştir.
Eski favori silahlardan Sesli Cırcır Böceği hala kullanılıyor ancak bunun yanısıra Mavi Işık Silahı, Proton Detonatör Fırlatıcısı, Üç Toplu Tabanca ve Büyük Bazuka gibi yeni modeller de eklendi.
Diğer bir Ajan Jay etkisi MIB otomotiv bölümünde kendini gösteriyor. İlk filmde, Jay Kay'in Ford LTD aracını kötülüyordu. Bu filme geldiğimizde, Ajan Jay bu sorunu hallediyor ve kendine 2003 model bir E-500 Mercedes alarak, aracı MIB II'de ilk kez halkın karşısına çıkartıyor.
MIB II tarafından öne çıkartılan diğer bir kültürel öğe ise 7'den 70'e her çocuğun istediği şeydi: Solucan Adamlar'ın Bekar Evi'nin kendilerine ait olan kopyası- öyle müthiş bir daire ki Sinatra ve Rat Pack bile özenecektir..Elbette yalnızca bir metre boyundaki yaratıklar için tasarlanmış olmasaydı.

Sonnenfeld "Bo'nun (Welch) tasarladığı setler içinde benim favorim olan set Solucan Adamlar'ın Bekar Eviydi" diyor. İlk filmde, Solucanları MIB ortamının dışında hiç ziyaret etmemiştik. Bu filmde, 60'lardaki gibi görünen bekar evlerine gidiyor ve onlarla zaman geçiriyoruz. Evlerinde tüylü halılar, sütbeyazı tavanlar, küçük bir şömine, birsürü içki, bir küvet, birsürü krom nesne ve Tijuana tarzı müzik var. Tom Jones'un zamanındaki bekarlara benziyorlar. Dairelerinin tavanları da alışılmış 2.5-3 metrelik tavanlarla karşılaştırıldığında, oldukça basık kalıyor, belki 1.5 metre kadar. Hem Tommy, hem de Will bir seksenin üzerinde oldukları için, Ajan Kay ve Jay'in küçük bir sette birkaç bekar solucanı ziyaret ettiklerini düşünün, ne kadar komik bir durumla karşılaşıldığını tahmin edersiniz."
MIB müthiş gözalıcı donanımların ve Ray Ban gözlüklerin etkisinin gözardı edilmemesi gerektiğini ortaya koyan kültürel davranış kuralının, sinema filmi üzerine yazılan kanıtı olurken, MIB II popüler kültürün tamamen kurtulması için yılların geçmesi gerektiği bir modada, dünya çapındaki tartışılmaz yeni standartları ortaya çıkartabilir.
Men In Black geri döndü- tarzlarıyla birlikte.
Moda dünyası alarm halinde.
Evrenin kötüleri, dikkat edin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Aksiyon Filmleri