Sinema Sohbeti

16 Şubat 2011 Çarşamba

Chicago Poems, Carl Sandburg


1878 yılında Illınois'de doğan Amerikalı şair Carl Sandburg Isveçli bir göçmen ailenin oğluydu. 1913 yılında Chicago'ya yerleşerek "System" dergisinin editörlüğünü yaptı ve "Chicago Daily News" te çalıştı. 


1916 yılında yayımlanan şiir kitabı "Chicago Poems"den sonra sırayla yayınlanan diğer şiir kitapları: "Cornhushers" 1918, "Smoke and Steel" 1920, "The People,Yes" 1936. Ayrıca tüm şiirleri toplu olarak 1951'de yayınlandı. Sandburg, nesir olarak ise Abraham Lincoln biyografisinı yazdı. (6 cilt, 1926-1939).


Sandburg, Edgar Lee Masters ve Vachel Lindsay gibi şairlerle birlikte 
"Chicago Renaissance" şairlerinden biridir. Bazı eleştirmenler Sandburg'ün 
şiirlerinde Walt Whitman'ı taklit ettiğini düşünüyor. Fakat Amerikan edebiyatında Walt Whitman'dan etkilenmemek zaten hemen hemen imkansızdır.


Sandburg kendisi de işçi sınıfından geldiği için "Chicago Poems"de bu toplumun sorunlarını yansıtmıştır. O zamanlar en önemli sanayi kentlerinden olan Chicago'nun tarihi de bu şiirlerde önemli bir yere sahiptir. İnsanlar akın akın iş bulmak için Chicago'ya göçediyordu. (If you can't find a job in Chicago, you can't find one in anywhere) Şiirlerin tümü işçi sınıfını analiz ettiği için ise birbirleriyle bağlantılı.


En hoş şiirlerden biri ise Chicago. 1914 yılında yazmış Sandburg bu şiiri. Chicago hava kirliliği ve fabrikalardan dolayı pis olarak betimlenmiş ve şair çok gerçekçi bir dil kullanarak şehrin acımasız yönlerini anlatmış. Şehirdeki insanların 
fakirliği aşağıdaki dörtlükte anlatılıyor:


       "And they tell me you are crooked and I answer :Yes it is true
        I have seen the gunman kill and go free to kill again.
       And they tell me you are brutal and my reply is: On the faces
       of woman and children I have seen the marks of wanton hunger"


Yine de Sandburg'ün Chicago'yu sevdi?ini şu satırlarda anlıyoruz.


        "And having answered so I turned once more those who
         sneer at this my city ,and I gice them back the
        sneer and say to them :
        Come and show me another city with lifted head singing so
        proud to be alive and coarse and strong and cunning."


Sandburg şiirlerinde Siyah Amerika için de konuşmuş. Sandburg'ün
siyahlara karşı sempatisi "Nigger" şiirinde çok açıktır çünkü "I am the nigger" diye başlar şiir. Bizlere siyahların pamuk tarlalarında, yol yapımında çalıştığını hatırlatır.


Sandburg'ün "Chicago Poems" şiirlerini okuyup etkilenmemek imkansız. Sandburg 1920'lerdeki Chicago'yu ve orada yaşayan işçi sınıfını,
onların emeklerinin karşılığını nasıl alamadıklarını ve nasıl sömürüldüklerini
çok sade ama etkileyici bir dille anlatıyor. Dönemin Chicago'sunu ve insanlarını öğrenmek isterseniz okumanızı tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Aksiyon Filmleri